Jak przyrządzić domowy wermut?

Wina ziołowe ze względu na swój specyficzny smak przyciągają znacznie mniej zainteresowanych, niż słodkie wina z owoców. Warto jednak przetestować smak i właściwości wermutów, które dawniej miały swoje zastosowanie głównie lecznicze. Dzisiaj opowiemy o tym, w jaki sposób zrobić wermut w domowych warunkach i jakie odmiany cieszą się największym uznaniem. Jeśli interesuje cię domowa produkcja wina, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł.

Skąd się wzięły wermuty i czym się charakteryzują
Oryginalnie wermuty pochodzą z włoskiego Turynu i w początkach swojej kariery pełniły funkcję jedynie napoju leczniczego. Wermut w tłumaczeniu z języka niemieckiego oznacza piołun, ponieważ pierwotnie do jego produkcji korzystano głównie z tego zioła. Dzisiejszy wermut jest winem ziołowo-korzennym, a piołunu nadal używa się w znacznych ilościach w mieszankach ziołowych do tego trunku. Wermuty charakteryzują się przede wszystkim ziołowym posmakiem, który przebija się przez każdy inny dodatek, dlatego przyjęło się, że z niezbyt udane wino zawsze można przerobić na wino ziołowe.

Jak zrobić domowego wermuta?
Wermut w warunkach domowych nie jest niczym trudnym. Wystarczy, że zaopatrzymy się w dobrą mieszankę ziołową do wina i postąpimy według instrukcji. Zwykle polega to na dodaniu takiej mieszanki do „zwykłego” wina owocowego, ważne jednak, by nie było wytwarzane ze zbyt kwaśnych owoców. Do wermuta w domowych warunkach nadadzą się np. białe winogrona, agrest, ryż albo rodzynki. Ziołowe wina najczęściej są białe, ale zdarza się, że aromat zgra się z czerwonymi owocami (wino będzie jednak o wiele cięższe w smaku). W jaki sposób najlepiej dodać mieszanki ziołowe? Istnieje kilka sprawdzonych metod. Po pierwsze, zioła możemy dodać do gotowego wina i pozostawić je na kilka dni. Ważne jest, aby codziennie sprawdzać smak takiego trunku i jeśli nas zadowoli, trzeba tylko odsączyć zioła. Wiadomo, że im dłużej zioła będą w winie, tym mocniejszy będzie aromat produktu finalnego. Innym sposobem jest dodanie mieszanki ziołowej bezpośrednio do moszczu podczas procesu fermentacji. W takim wypadku zioła odcedzimy razem z pierwszym obciągiem wina. Jeszcze inną metodą jest przygotowanie mikstury ziołowej. Do tego eksperymentu potrzebujemy ok. pół litra wina, do którego wsypiemy nasz zestaw ziół. Całą miksturę należy pozostawić w spokoju przez 7 dni, a potem przefiltrować. Ostatnim krokiem jest dodanie wszystkiego do reszty wina – dzięki temu smak ziół nie będzie aż tak wyrazisty, a raczej delikatny.

Przepis na domowy wermut z rodzynek i ryżu
Domowe wino ziołowe z ryżu i rodzynek potrzebuje około 12 tygodni na dojrzewanie. Produkcję zaczynamy tak, jak przy każdym innym winie – przygotowujemy rozczyn z drożdżami do fermentacji. Czego potrzebujemy? Główne składniki to kilogram przepłukanego wodą ryżu, 200-300 gramów rodzynek, 1,5 kilograma cukru i dwie pokrojone cytryny (bez skórki). Do tego ok. 7 litrów wody. Cukier powinniśmy rozpuścić w chłodnej wodzie zanim wszystkie składniki znajdą się w gąsiorze. Jeśli chodzi o mieszanki ziołowe, można kupić gotowe saszetki w sklepach branżowych albo metodą prób i błędów skomponować własną. Przydatne będą np. goździki, mięta, pieprz, cynamon, kurkuma - wszystkie przyprawy i zioła, które lubimy. Tak jak już wspomnieliśmy, składniki umieszczamy w gąsiorze, czekamy aż przefermentują, po czym po 5-6 tygodniach usuwamy z butli ryż. Możemy wspomóc proces klarowania dodając środki klarujące, takie wino powinno odczekać kolejne 6 tygodni. Po tym czasie nadaje się już do konsumpcji.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 803 457 867

E-mail: kontakt@winesandolives.pl

Zawsze chciałeś spróbować zrobić własny alkohol? Jeśli przy tym jesteś miłośnikiem wina, to na naszej stronie znajdziesz porady i wskazówki dotyczące poprawnego przygotowania tego wykwintnego trunku. Zapraszamy!